TOP Trustpilot

Pretvoriti mjere

Prepoznavanje problema je pola bitke
Ako želite da pletete po mustri, ali se ne možete snaći sa instrukcijama, možete sasvim lako pretvoriti mjere. Prije svega provjerite gdje je problem. Najvažnija stvar prije početka pletenja je probni uzorak petlji. Ako želite da pletete džemper sa originalnom vunom, koja se koristi na mustri u jednoj od navedenih veličina, onda uporedite svoj probni uzorak petlji sa probnim uzorkom petlji u uputstvu. Ako ove dvije ne odgovaraju, onda pletite PROBNI UZORAK PETLJI. Ako želite promijeniti veličinu, kroj ili vunu, onda morate napraviti nekoliko pripremnih radova, kako biste osigurali da je rezultat savršen.

Prava veličina
Općenito je preporučljivo uporediti detalje kroja odabranog modela sa omiljenim džemperom iz vašeg ormara. Ako više volite da je malo duži, kraći, širi ili uži, napravite novu šablonu sa vlastitim mjerama, najbolje u mjerilu 1:1. Postavljanjem pletiva na šablonu možete tokom pletenja provjeravati da li je sve u redu, a ako je potrebno, možete nešto i promjeniti. Osim toga, već imate savršenu podlogu za napinjanje pletenja za sašivanje.

Pravilo trojno
Sada samo morate pretvoriti mjere u petlje i redove. Za ovo vam treba pravilo trojno. Vaš probni uzorak petlji pokazuje koliko petlji (P) i redova (R) trebate za 10 cm. Primjer za probni uzorak petlji: 16 P i 24 R = 10 x 10 cm.

Dakle, potrebno vam je 16 P za 10 cm; 1.6 P za 1 cm, a za 50 cm trebate pedesetostruko (širina na prednjoj i leđnoj strani), odnosno 80 P. Zatim imamo još rubne petlje. U visini vam treba 24 R za 10 cm; 2.4 R za 1 cm, a za 40 cm trebate četrdesetostruko (visina od struka do izreza oko ruke na prednjoj i leđnoj strani), odnosno 96 R. Formula preračunavanja je: (cm x probni uzorak petlji) podeljeno sa 10.

Sada možete izračunati osnovne podatke za svoj komad pletenja, pretvarajući sve mjere širine u petlje i mjere visine u redove. Ako ne dobijete čitave brojeve kao rezultat vašeg računarskog rada, onda zaokružite na gore ili dole. Na kraju, to obično nije čak ni mjerljivo.

Kosina rukava, kugla rukava, izrez za rukav i za vrat
Za porast kosine rukava u našem primjeru imate za 7 cm (11 petlji) za širinu, i 41 cm (98 redova) za visinu. Podijelite broj redova po broju petlji, a kao rezultat u svakom 8. redu morate podići 11x1 petlji na obe strane. Ništa se ne dešava u poslednjih nekoliko redova prije kugle rukava ili prije skidanja vune s igle. Ako rezultira neparni broj petlji, npr. 7, onda se podiže naizmjenice u svakom 6. i 8. redu. Za zaokruživanje kugle za rukav, izreza za rukav i za vrat, najbolje je postaviti vaš komad pletenja direktno na šablonu, a zatim oduzimati petlje prateći rub. Takođe je korisno slijediti originalna uputstva. Često se ne razlikuje mnogo.

Raporti, pleteni motivi i podjela površine
Ako pletete mustru za koju treba pratiti raporte (rebra, pletenice, ažurne mustre, itd.), to trebate uzeti u obzir prilikom određivanja broja petlji i redova. Ponekad je jedino rješenje kompromis između mjere i obrazca. Tada se moraju prilagoditi ili mjera ili obrazac. I u ovome slučaju pogledajte originalna uputstva. Po gotovo vam može pomoći poređenje različitih veličina. Prvo stavite pletene motive i površinske podjele na šablonu, a zatim ponovo izračunajte tačnu poziciju pomoću pravila trojnog ili postavite pleteni komad na šablonu i pratite crtež.

Još jedan savjet
Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno da se napravi probni uzorak petlji prije početka. O tome zavisi sav posao i na kraju i uspjeh. Ali pletenje treba biti zabavno, nemojte se previše zadržavati sa računanjem! Mala improvizacija je uvjek dozvoljena.